tiistai 1. toukokuuta 2012

MTV3.fi/uutiset

Mtv3.fi/uutiset etusivu 1.5.2010.
MTV3 on päättänyt keksiä www:n uudelleen. Puhun nyt siis MTV3:n uutissivustosta, jonka voisin veikata olleen ainakin aiemmin yksi Suomen suosituimmista uutissivustoista. Aiemman perinteiseen malliin uutisia pystysuunnassa listaavan uutissivun tilalle on tullut jonkinlainen anarkistisvisuaalinen lähestymistapa, joka tuo itselleni mieleen Windows phonen (mutta Windows phonen käyttäjälle kenties jotain aivan muuta).

Käyn käyttämilläni uutissivuilla muutaman kerran päivässä, osan käynneistä teen kännykällä. Niinpä arvostan listaa, josta voi nopeasti vilkaista aiemman käynnin jälkeen tulleet uutiset. Tällainen aikajärjestykseen laitettu listaus löytyy mm. Ylen ja Hesarin uutissivuilta, joista Hesarin yksinkertaisempi malli on itselleni enemmän mieleen. Myös MTV3:lla oli aiemmin vastaavat sivut, joiden ulkoasusta alkoi kylläkin aika hieman jättää. Etenkin huonot ja usein samoina toistuvat arkistokuvat ärsyttivät.

Nyt MTV3 on vaihtanut moderniin lookkiin, joka tarjoaa täyden hulabaloon. Uutisotsikkolistauksen sijaan tarjotaan eri kategorioissa kuvia (käytössä näköjään ne samat vanhat tylsät arkistokuvat), joiden alla on pienemmällä uutisotsikko. Pelkkien tekstimuotoisten uutisten sekaan on sekoitettu videouutisia (videouutinen tässä tarkoittaa tv-uutisten kohtaa, jossa kyseinen uutinen luetaan). Itse lukisin mieluummin uutisen tekstinä, mutta MTV3 on ilmeisesti ajatellut videouutisen olevan katsojalle mieluisampi. Sen katselusta nimittäin rangaistaan näyttämällä alkuun mainoksia. Kyllä, monikossa. Minuutin videouutisen katseluun vaadittin tänään kahden mainoksen (10s + 22s eli yhteensä 32 sekuntia) katsomista. Sanomattakin lienee selvää, että en tule katsomaan enää videouutisia, ellei kyseessä oli jotain poikkeuksellista, jota ei muista uutislähteistä saa selville.

Sivun organisointi on myös outoa. Ylimpänä on loogisehkosti pääuutiset. Sen alapuolelta löytää sivua vierittämällä "uutisvirta"-osuuden, josta voi valita haluamiaan uutiskuvakkeita näkyviin. Yksi valinnoista on "videot", jota klikkaamalla saa näkyviin 30 uusinta uutisvideokuvaketta. Vaan kun selaa sivua vielä alemmas, tulee näkyviin uusi näkymä, "Katsomon uutisvideot". Miten tämä eroaa uutisvirran videoista, voi vain arvailla. Ilmeisesti ei mitenkään, sillä myös katsomon uutisvideoiden alkuun tulee mainoksia ja ne ovat klippejä tv-uutisista. Vielä alaspäin selaamalla saa esiin kuvakesarjan "suosituimmat". Myös nämä sai näkymään jo ylempänä olevasta uutisvirrasta.

Kun vieritellään vielä alemmas (nyt ollaan jo n. 5 ruudullista vieritetty etusivua alaspäin), tulevat esiin eräänlaiset teemapoiminnat eli ajankohtaiset uutisteemat, joista näytetään uutiskuvakkeita. Juuri nyt aiheena ovat jääkiekon MM-kisat (kuuluisikohan tämä enemmänkin urheilu- kuin pääuutissivulle), Ilkka Kanervan vankeustuomio (onko tämä nyt enää ajankohtainen) ja julkkisten kirjavalintoja "Sinulle". Aiemminkin huomioni on kiinnittänyt se, että nämä teemavalinnat vanhenevat huomattavasti nopeammin kuin ne vaihdetaan uusiin.

Nyt ollaankin selattu jo 7 ruudullista etusivua alaspäin ja päädytään uutiskuvakepläjäykseen otsikolla "näitä luetaan juuri nyt". Tässä näytetään ilmeisesti viisi suosituinta kirjoitettua uutista. Nämä olisi voinut kyllä nähdä myös uutisvirran valinnalla "suosituimmat", tosin seassa oli myös suosituimpia uutisvideoita. Vaikuttaakin siltä, että yli puolet etusivusta on toistoa siltä varalta, että ihminen ei osaa valita haluamaansa kategoriaa "uutisvirrasta".

Sääliksi käy kolumnisteja, sillä heidän palstatilansa on laitettu vasta kaiken edeltävän alle. Vaikka MTV3:n kolumnistivalinnat ovat yleensä makuuni liian poliittisia tai epäkiinnostavia, ovat kolumnit yksi harvoista tavoista erottua kilpailevista sivuista, koska uutissisältö alkaa olla yhä enemmän samaa eri sivujen välillä. Vielä kun alemmas vieritellään, löytyy blogeja ja jotain täysin sekalaista sisältöä. Alimpana, sinänsä loogisesti, löytyy linkit MTV3:n sivustojen eri alueille.

Summa summarum: MTV3:n uutissivut ovat muuttuneet vanhahtavista mutta loogisista sivuista sinänsä toimivaksi mutta käytettävyydeltään hirvittäväksi sekametelisopaksi. Ja kun sanon "toimiva", tarkoitan sitä, että varsinaisia ohjelmointivirheitä ei sentään ole tullut vastaan (toisin kuin esim. VR:n surullisilla sivuilla, joilta olen löytänyt julkaisun jälkeen joitakin suoranaisia virheitä lukuisten lapsellisten käytettävyysongelmien lisäksi).

Oma johtopäätökseni: Alma medialla ei ole enää minulle tarjottavaa.

Kirjoituksen oikeassa laidassa kuvankaapauksena otettu MTV3.fi/uutiset etusivu kokonaisuudessan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti