tiistai 22. lokakuuta 2013

Potentiaalista

Eikö koulussa enää opeteta potentiaalia?

Oletteko kuulleet potentiaalista? Ette vai? No olettekos kuulleet sanasta "lienee"? Ai olette? Osaatteko käyttää sitä? Ai osaatte? No miksi sitten yhä uudelleen näen keskustelufoorumeilla ja uutiskommenteissa ja muissa vastaavissa kollektiivisen tyhmyyden keskittymissä tämän tapaisia lauseita: "Nokia on lienee konkurssissa vuoden kuluttua." "On lienee syytä selventää." "Tämä ketju lienee on turha." Mitä ihmettä!? Mistä te olette keksineet näin vammaisen tavan raiskata kaunista potentiaalimuotoa?

Jos ette osaa käyttää potentiaalia, tai ette edes tiedä mikä se on, älkää käyttäkö lienee-sanaa. Jos tekee mieli sanoa "Nokia lienee on mennyttä ensi vuonna", sanopa vaikka "Nokia on varmaan mennyttä ensi vuonna" tai "Nokia taitaa olla mennyttä ensi vuonna" tai "Nokia on todennäköisesti mennyttä ensi vuonna" tai "Nokia on luultavasti mennyttä ensi vuonna", ymmärrätkö? Osaat käyttää noita muotoja, joten pysy niissä. Jätä potentiaali meidän lukiossa (vai pitäisikö sanoa ala-asteella) hereillä olleiden käyttöön.

Alla vielä esimerkkejä lienee-sanan ja ylipäätään potentiaalin oikeasta käytöstä. Ihmettele, naurahda, kohauta olkapäitä ja unohda sitten ystävällisesti koko juttu.

Lienet hölmö.
Nokia kaatunee ensi vuoteen mennessä.
Yöllä lienee satanut.
Tekniikan Maailma vertaillee polkupyöriä taas keväällä.
Emme opiskelle kielioppia enää elämämme aikana.
Tämä ketju on turha, ja siihen osallistuneet kirjoittavat lienevät idiootteja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti