lauantai 5. lokakuuta 2013

hs.fi alennustilassa

Hs.fi menossa alaspäin – toivottavasti pohja on jo saavutettu

Hesarilla on jo vuosia ollut Suomen paras uutispalvelu netissä. Jo ilmaissisältökin riittää parhaaksi sivustoksi (joskin veronmaksajien pakkomaksama Yle pistää kovasti vastaan), näköislehti tavallaan täydentää sivustoa vielä paremmaksi. Joskus tosin tuntuu, että näköislehti kuuluisi johonkin ihan muualle, tai paremminkin, kokonaiset uutiset voisi esittää nettiä selailevalle maksavalle asiakkaalle paremmallakin tavalla kuin painoformaattia matkien.

Helsingin Sanomien etusivu, hs.fi, on kuitenkin lähtenyt tasaiseen laskuun uutisten tasossa. Suurin ongelma lienee halu saavuttaa jotain uutta, modernimpaa, eikä pelkästään "tylsiä" kirjoitettuja uutisia. Ensimmäinen merkki tason laskusta ja satunnaismainostenkatselijan kosiskelusta oli muutos otsikointiin. Nykyään otsikot ovat lähempänä keltaista lehdistoä kuin itse uutisen sisältöä. Halutaan saada muutkin kuin uutisen sisällöstä kiinnostuneet klikkaamaan linkkiä. Tylsää ja rasittavaa.
Tästä kuvankaappauksesta käy hyvin ilmi mistä on kyse.
Pienenä lisäharmina suurin osa uutisista sattuu koskemaan urheilua.

Vielä rasittavampaa on kuitenkin videouutisten lisääntynyt määrä. Liekö halua integroida Nelosen sisältöä Hesarin sisältöön vai mitä. Joka tapauksessa yhä lisääntyneessä määrin uutisen koko sisältö on upotettu videoon. Käytännössä mitään kyseisestä uutisesta ei siis ole luettavana versiona. Mukavasti hs.fi:ssä kuitenkin lukee uutislinkin vieressä "video", jotta tietää olla klikkaamatta kyseistä uutista, vaikka aihe sinänsä kiinnostaisikin.

Miksi en voisi katsoa videota? Siksi, että en ole (ainakaan vielä) sitä pappakansaa, joka katsoo tv-uutisia. Haluan lukea uutisen nopeasti. Ehkä silmäillä vähän, joskus lukea sanasta sanaan, parhaimmillaan jopa lainata uutisen tekstiä. Enkä todellakaan halua katsoa puolta minuuttia tv-mainoksia ennen uutisen näkymistä. Tv-uutiset? Tv-mainoksia? Eikö kyse ole netistä eikä tv:stä? Esityspaikka tosiaan on nettisivu, mutta itse esitysformaatti on televisiosta lainattu. Ollaankin siis palaamassa viime vuosisadalle sen sijaan, että kyseessä olisi jotain oikeasti uutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti